Selecteer een pagina

Het kadaster is een register waarin allerlei gegevens zijn opgeslagen, onder andere over onroerend goed. De gegevens van het kadaster kunnen ontzettend handig zijn. Wanneer je meer over een bepaald pand wilt weten, kun je bijvoorbeeld de gegevens van het kadaster opvragen. Zo weet jij al snel meer over dit pand. Zo kun je onder andere de afmetingen van een perceel opvragen. Dat is prettig als je benieuwd bent naar hoe groot een gebouw nu precies is, maar ook als je bijvoorbeeld wilt weten waar je erfgrenzen liggen. De gegevens van ieder perceel in Nederland kun je opvragen dankzij het kadaster. Ook bedrijven en officiële instanties maken gebruik van de gegevens uit het kadaster.

De gegevens uit het kadaster zijn betrouwbaar

De gegevens uit het kadaster zijn ontzettend betrouwbaar. De gegevens worden namelijk verzameld en up-to-date gehouden door een officiële instantie, die we overigens ook het Kadaster noemen. Je kunt er dus van uitgaan dat alle gegevens die je bij het Kadaster opvraagt ook daadwerkelijk kloppen. Dit is wel zo prettig. Hierdoor kunnen de gegevens ook voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kun je de gegevens van het kadaster bijvoorbeeld opvragen als je een burenruzie hebt om waar de schutting dient te staan. Doordat je de afmetingen van een perceel kunt opvragen, zal er over de erfgrenzen straks geen discussie meer zijn.

Verdiep je eens in de mogelijkheden van het kadaster

De gegevens van het kadaster kun je eenvoudig online opvragen. Zo hoef je met niemand contact op te nemen en hoef je ook niet te reizen om de gegevens in te kunnen zien. Het opvragen van de gegevens is zeer eenvoudig. Maak gebruik van de kadastrale kaart om naar het perceel te navigeren waarover je meer moet weten. Vervolgens klik je op het perceel en kun je al verschillende gegevens uit het kadaster opvragen. Veel gegevens zijn kosteloos, maar er zijn ook een aantal gegevens waarvoor je een klein bedrag zal moeten afrekenen. Het is helemaal niet verkeerd om eens te controleren wat er met het kadaster allemaal mogelijk is.