Selecteer een pagina

Veel mensen in Nederland hebben beschikking tot glasvezel. Het komt veel voor dat mensen thuis of op het kantoor Wifi hebben via glasvezel. De meeste mensen zijn erg tevreden over hun glasvezelverbinding, maar zijn helemaal niet op de hoogte over wat glasvezel nou eigenlijk is en hoe het werkt. Echter, wanneer je nog nooit van glasvezel hebt gehoord of je niet bewust bent van het gebruik van glasvezel, is het belangrijk om rekening te houden met de kansen van glasvezel.

De uitleg over wat glasvezel precies is

Glasvezel wordt toegepast als optische vezel in telecommunicatie. Het werkt door middel van licht dat wordt gestuurd door lange vezels van optisch en super helder glas, zij sturen signalen af. Het is betrouwbaar om dit over grote afstanden te vervoeren en hierom is het erg handig en fijn. Een glasvezel zit in het heldere glas en maakt steeds communicatie met de randen van het glas waardoor het steeds energie doorgeeft. Doordat het erg betrouwbaar en snel is, is het een goede mogelijkheid om jezelf te voorzien van een snelle en stabiele internetverbinding.

Twee manieren om glasvezel te produceren

Er zijn twee manieren mogelijk om glasvezel te produceren. De vezel wordt gemaakt via een direct smeltproces of via een indirect smeltproces. Doordat er twee manieren zijn om glasvezel te produceren, zijn er ook twee soorten eindproducten. Het eerste eindproduct is een onderbroken vezel. Deze kan tot ongeveer 12 kilometer lang zijn. Het andere eindproduct dat er geproduceerd kan worden is een stapelvezel. Dit is een erg korte vezel die maximaal enkele centimeters lang kan zijn.

Eigenschappen van glasvezel

Glasvezel is relatief sterk, helemaal wanneer je in je achterhoofd houdt dat het van glas is. Glas is normaal erg bros, maar wanneer het gesmolten is en er dunnen draden getrokken worden, is het erg sterk. Belangrijk om te weten is dat glasvezel beperkt buigzaam is. Een aantal andere voordelen van glasvezel zijn dat het onbrandbaar is. Ook blijft het de treksterkte behouden tot ruim 300 graden. Wel is het zo dat hoe hoger de temperatuur is, hoe slechter de sterkte zal zijn. Daarnaast is de treksterkte van glasvezel erg hoog. De treksterkte van glasvezel is zelf hoger dan nylon en polypropeen. Ook is het fijn om te weten dat glasvezel niet af te luisteren is met elektromagnetische middelen. Tot slot is het een groot voordeel dat het totaal niet gevoelig is voor storingen van buitenaf. Het kan dus niet zo zijn dat het niet werkt door radiofrequentie of elektromagnetische velden.

Glasvezel internet

In de hedendaagse wereld is internet niet meer weg te denken. Voor veel mensen is het gebruik van Internet noodzakelijk. Zij hebben het bijvoorbeeld nodig voor hun werk of school. Daarnaast is het internet gewoon heel handig om dingen te weten te komen, of om bepaalde dingen te volgen. Iets fijns voor de internetgebruiker is dat er Internet is via glasvezel. Dit is erg snel en stabiel. De downloadsnelheid via glasvezel ligt aanzienlijk hoger dan bij andere internet aansluitingen. Ook zullen er veel minder snel storingen plaatsvinden bij glasvezel.