Er zijn verschillende ventielen op de markt zoals een overdrukventiel en deze worden aangeboden door gespecialiseerde bedrijven zoals chemfeed. Een overdrukventiel vind je terug op iedere gastank en gasfles. Een andere naam voor een overdrukventiel is veerveiligheid. Je vraagt je waarschijnlijk af wat een overdrukventiel nou precies is, waarvoor het nodig is en wat het nou precies doet. Een overdrukventiel is vooral belangrijk, omdat gas zoals propaangas in een vloeibare vorm wordt geleverd en hierdoor heeft het binnen in de tank genoeg verdampingsruimte nodig.
Een gastank of glasfles en de verdampingsruimte
Een soort gas zoals propaangas wordt in een vloeibare vorm geleverd en om het gas de kans te geven om van vloeibaar om te gaan naar zijn gas vorm heeft het een verdampingsruimte nodig. Om deze reden is een gastank nooit meer dan 90 procent gevuld, aangezien anders de druk binnen de tank te groot zou kunnen worden. In principe komt de vuistregel erop neer dat een gastank met een inhoud van minder dan 5000 liter wordt gevuld tot 85 procent en een gastank met een inhoud van meer dan 5000 liter wordt gevuld tot 90 procent. Bijvoorbeeld tijdens een warme zomer stijgt de druk binnen in de tank vanwege de warmte en deze mag niet te hoog oplopen.
Zorgen dat de tank niet oververhit raakt
Het is belangrijk dat de tank op een bepaald niveau blijft, anders kan deze oververhit raken. Je ziet vaak dat gastanks verschillende kleuren hebben en dit komt doordat iedere kleur een andere manier van warme absorptie heeft. Op het moment dat de kleur donkerder is dan kan hij meer warmte observeren. Een kleur die je vaak ziet is zachtgroen, aangezien dit een goede warmtewerende kleur is. De tank kan een eventuele toenemende druk gemakkelijk weerstaan. Als deze toch om de een of andere reden te hoog oploopt dan treedt altijd de speciale beveiliging in het werk en hiervoor heb je een overdrukventiel nodig.
De functie van een overdrukventiel
Het overdrukventiel oftewel de veerveiligheid is een mechanische beveiliging die ervoor zorgt dat de druk binnen een installatie niet te hoog kan oplopen. In Duitsland wordt deze zogenaamde Druckentlastungsventile veel gebruikt. Er zit een veer aan verbonden met een klep die open kan als het nodig is. De veer is opgespannen door een instelschroef boven de veer. De klep zal beginnen te openen afhankelijk van de veerkracht die wordt uitgeoefend hierop. De veerveiligheid heeft een ingestelde waarde en opent zich dus zodra deze overschreden wordt. Vervolgens kan er genoeg gas uit afgevoerd worden zodat de druk terugkeert naar de normale waarde. Een andere naam hiervoor is afblazen.