Selecteer een pagina

De zomer is natuurlijk het jaargetijde bij uitstek om lekker in je tuin te zitten, of er fijn mee bezig te zijn. En om je tuin in goede conditie te houden, is het belangrijk dat je je planten en je gazon goed onderhoudt. Hoe doe je dat het beste? We helpen je graag op weg met een aantal goede tips.

Maai je gazon minstens een keer per week

Een fraai gazon blijft het mooist als deze goed wordt onderhouden. In het geval van gras betekent onderhoud toch vooral goed maaien. Immers; wildgroei van gras gaat er al heel snel onverzorgd uitzien en is ook niet echt goed te noemen voor het gras zelf. Zorg er daarom voor dat je elke week minstens een keer de grasmaaier over je gazon haalt. In tijden van droogte, is het aan te raden om het daar bij te houden, want vaker maaien op een zeer droge ondergrond beschadigt je gras. Heeft het echter een paar keer geregend en schiet je gras als een paddenstoel uit de grond, dan mag je ook best twee keer per week maaien.

Gebruik kunstmest als er regen wordt voorspeld

De Nederlandse zomers worden steeds droger en dan is het soms een uitdaging om je gras en je planten goed gezond te houden. En als de regen dan toch komt, moet je er ook het maximale uithalen. Strooi daarom wat kunstmest over je gazon als er regen voorspeld wordt. Kunstmest voedt het gras en zorgt ervoor dat het mooi groen en gezond blijft. De regen doet vervolgens de rest en spoelt de kunstmest de grond in.

Snoei je heg niet als de zon veel schijnt

In de tuin bezig zijn als de zon schijnt is dan wel een uitnodigende bezigheid, het is niet altijd even slim om te doen. Neem het snoeien van de heg; een klusje voor een zonnige dag, zou je zeggen. Niet echt. Als de zon teveel brandt, kunnen de vers gesnoeide takjes juist verbranden. En een verbrande haag is natuurlijk het laatste wat je wilt, als je zo intensief met je tuin bezig bent. Niet helemaal zeker hoe je moet snoeien, of is de klus te groot? Een hoveniersbedrijf helpt je natuurlijk graag.

Snoei je rozen

In de zomer is het snoeien van de rozen ook een belangrijke taak. Ga je dit doen, zorg er dan voor dat je 2 tot 3 blaadjes onder de bloemvertakking afknipt. Zo blijven de bloemen mooi op gelijke hoogte en maak je de weg vrij voor een mogelijke tweede bloei.

Bemest ook je planten

Bemesting is natuurlijk goed voor je grasmat, maar ook je planten hebben er heel veel aan. Zeker als het droog is, hebben de planten veel behoefte aan wat extra voeding en goede kunstmest is dan precies wat ze nodig hebben. Zelfs de hagen hebben baat bij kunstmest, dus wees niet te zuinig met deze korrels en zorg ervoor dat je hele tuin goed gevoed wordt, zeker in de droge periodes. Dan weet je zeker dat je tuin gezond blijft en jij dus ook in de zomer, ook als het zo heet is, kan genieten van een bloeiende, gezonde en levendige tuin.