Selecteer een pagina

Het gazon is echt het hoogtepunt van elke goede tuin. Een gazon biedt ruimte voor de kinderen om te spelen of te trappen, voor huisdieren om van te genieten en voor u om te zonnebaden, te ontspannen en te entertainen tijdens de zomer.
Een gezond, weelderig groen gazon brengt je buitenruimte tot leven, maar hoe bereik je dat precies? Van het maken van uw gazon tot het onderhouden of repareren ervan, wij hebben de ultieme gazongids samengesteld.
Of je nu een ervaren tuinliefhebber bent of een beginnende tuinier, kom bij Gardeners Dream voor de beste tips en advies, en geniet het hele jaar door van een perfect gazon met onze 10 stappen naar succes.

Stap 1: Overweeg de indeling van uw tuin

Voordat u aan uw gazon gaat werken, moet u goed nadenken over de indeling van uw tuin en wat praktisch voor u is.
Kijk eerst naar de grootte en vorm van uw tuin. Welke gebieden gebruik je het meest en welke gebieden vangen de meeste zon? U wilt dat uw tuin zo veel mogelijk zonlicht krijgt, dus denk goed na over waar u objecten, planten of bomen plaatst en waar u het gazon legt.
Overweeg vervolgens wie uw tuin gebruikt en waarvoor u uw tuin daadwerkelijk gebruikt. Als u kinderen of huisdieren heeft, is een vol gazon het beste om voldoende ruimte te hebben om te rennen en te spelen. Als u regelmatig barbecues of tuinfeesten organiseert, is een combinatie van een patio en een gazon, met ruimte voor entertainment, perfect.

Stap 2: Bepaal welke het beste is voor uw tuin – grasmat of zaad?

Als het eenmaal aankomt op de eerste aanleg van uw gazon, zijn er twee opties om uit te kiezen: grasmat of zaad. Beide hebben voordelen. Gazonzaad biedt een natuurlijk ogend gazon, is gemakkelijk te gebruiken in kleine oppervlakken en is verreweg de meest kosteneffectieve van de twee opties. Een gazongras daarentegen geeft direct resultaat en heeft de eerste maanden minder onderhoud nodig. Kies je voor een grasmat, wat natuurlijk een stuk eenvoudiger is, kijk dan eens bij de specialist op graszodenkopen.nl.

Stap 3: bereid uw gazon goed voor

Of u nu zaden plant of een grasmat legt, de voorbereiding van uw gazon zal hetzelfde zijn. Begin met het verwijderen van stenen, onkruid of afval van het gazon. Zodra dit gebied is vrijgemaakt, draai je de grond om met een tuinvork om te graven en te draaien. Gebruik vervolgens een hark om de grond waterpas te maken en zet hem vervolgens vast om eventuele luchtbellen te verwijderen.
Na een paar weken te hebben gewacht tot de grond is bezonken, moet u een laatste keer harken voordat u uw zaad zaait of uw grasmat legt. Voor meer gedetailleerde instructies over zowel het voorbereiden als het leggen van uw gazon, raadpleegt u onze blogposts Uw grond voorbereiden en uw gazon zaaien en Hoe u gazongras legt.
Zodra uw gazon is geplant, gelegd en aangelegd, kunt u beginnen met uw gazononderhoud.

Stap 4: Voer uw gazon

Als het gaat om het voeden van uw gazon, is een seizoensaanpak het beste. Probeer uw gazon in de lente, zomer en herfst te voeden met een gespecialiseerde gazonbehandeling voor gezond gras het hele jaar door.
Voorjaarsvoeding zou over het algemeen rond april moeten plaatsvinden, wanneer het weer net begint op te warmen en u het gazon al een paar keer hebt gemaaid. Beoordeel aan de hand van het weer, aangezien iets vroeger of later moet worden gevoerd.
Zomervoeding kan ook variëren, maar wordt meestal aanbevolen voor ongeveer 10 tot 14 weken na uw voorjaarsvoeding. Vermijd zomervoeding op dagen dat het weer te droog is – de grond heeft wat vocht nodig om het gazon goed te laten werken.
Herfstvoeding zou rond september moeten plaatsvinden. Een gespecialiseerde herfstvoeding, , is perfect om ervoor te zorgen dat uw gazon gezond blijft tot de volgende lente.
Als algemene regel geldt dat u het hele jaar door kunstmest moet toedienen direct nadat u het gras heeft gemaaid. Dit betekent dat uw kunstmest voldoende tijd heeft om zich in uw gazon te nestelen en niet wordt gestoord door de volgende maaibeurt. 

Stap 5: Wied uw gazon

Gedefinieerd als invasieve, ongewenste planten, zien onkruiden er niet alleen lelijk uit, maar veroorzaken ze ook schade aan uw tuin, omdat ze concurreren met bestaand gras om de ruimte en voedingsstoffen om te groeien.
Bij onkruid is preventie op de beste plek om te beginnen. Regelmatig onderhoud in de vorm van voeren, maaien en beluchten van uw tuin helpt uw ​​gazon gezond te houden, waardoor u sterk gras krijgt en het voor onkruid veel moeilijker wordt om te concurreren.
Maar hoe hard u ook uw best doet, onkruid zal vaak binnensluipen. In deze gevallen moet u altijd eerst kijken naar niet-chemische verwijderingsmethoden. Verwijder indien mogelijk het onkruid handmatig met de hand of met een tuinvork. Als dit niet mogelijk is, of je hebt te maken met een grote hoeveelheid onkruid, kun je beginnen met het onderzoeken van chemische methoden.
Identificeer het onkruid en blader door een selectie van onkruidverdelgers om de juiste te vinden voor uw tuin en situatie. 

 • Pas uw onkruidverdelger toe in de lente en zomer, wanneer het gras (en eventueel onkruid) het meest groeit.
 • Gebruik geen onkruidverdelger binnen de eerste zes maanden na het zaaien van zaden of het leggen van een grasmat – dit kan uw nieuwe gras beschadigen en een gezonde groei belemmeren.

Stap 6: Geef uw gazon water

Het besproeien van uw gazon is eigenlijk geen strikte noodzaak. In tegenstelling tot veel andere planten, komt je gras in een rustfase als het onder een bepaald vochtpunt komt, en zal het na regenval weer gaan groeien. Daarom is het beter om uw gazon niet te bewateren, of het regelmatig water te geven – sporadisch water geven kan stressvol zijn voor uw gras en daarom schadelijker dan helemaal geen water geven.
Regelmatig water geven is echter geweldig om het gras er het hele jaar door gezond en gezond uit te laten zien. Zoals bij alle gazontips, is het belangrijk om uw eigen gazon en de weersomstandigheden te beoordelen – elke tuin is anders. Als algemene richtlijn raden we aan om uw gazon eens per week water te geven, hoewel dit kan worden verminderd bij vochtig weer wanneer uw tuin op natuurlijke wijze wordt besproeid. Je moet er ook altijd voor zorgen dat je aarde gedeeltelijk laat drogen voordat je hem de volgende keer water geeft.
De beste tijd om uw gazon te besproeien is ’s ochtends vroeg. Door water te geven voordat de zon opkomt, kan het water grondig de grond binnendringen, voordat het in de hitte begint te verdampen. Geef ’s avonds geen water – het water blijft’ s nachts aan de grasbladeren kleven, wat ongedierte en schimmel kan bevorderen.
De hoeveelheid water die u nodig heeft, is afhankelijk van uw tuin en omstandigheden. Het is de moeite waard om in gedachten te houden dat gezonde wortels meestal ongeveer 15 cm onder het grondoppervlak liggen, dus dit is de hoeveelheid grond die moet worden bevochtigd voor de best mogelijke resultaten.
Hoewel het belangrijk is om ervoor te zorgen dat uw tuin voldoende water krijgt, is het net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw gazon niet te veel water geeft. Houd uw grond in de gaten – als er water van het oppervlak loopt, is deze te veel water gegeven en kan het geen extra water meer opnemen. Sommige harde bodems, die doorgaans in nieuwere woningbouw worden aangetroffen, kunnen aan dit probleem bijdragen.
Als u in een gebied met harde grond woont, moet u uw routine aanpassen en in fasen water geven – probeer 30 minuten water te geven, laat inwerken en geef dan nog eens 30 minuten water.
Bodem dat geen water opneemt kan ook optreden als uw grond te verdicht wordt, waardoor we netjes naar onze volgende stap gaan:

Stap 7: Uw gazon luchten

Grond die te verdicht is – of het nu gaat om zwaar gebruik of van nature harde grond – neemt geen water op en kan ervoor zorgen dat zuurstof de zaden of wortels van planten niet bereikt.
In die situaties moet u uw gazon beluchten. Bij beluchten gebruikt u een tuinvork om een ​​klein aantal gaten in uw grond te maken. Deze gaten maken de grond los en zorgen ervoor dat vocht, zuurstof en voedingsstoffen buiten het oppervlak kunnen doordringen.
Als u uw gazon eenmaal heeft belucht, moet u ervoor zorgen dat u vaker water geeft, maar minder water gebruikt – hierdoor kan vocht de wortels en de grond bereiken zonder het risico van overstroming.

Stap 8: Maai uw gazon

 • In de lente en de zomer zal uw gras het meest en op zijn sterkst groeien, daarom heeft het gedurende deze maanden het meeste onderhoud nodig. De groei begint in de lente, en dit is het moment waarop uw normale maairoutine zou moeten beginnen.
 • In maart kunt u beginnen met het maaien van droog gras met een hoge maaibeurt.
 • In april zullen de temperaturen stijgen, evenals de snelheid waarmee uw gras groeit. Probeer in april minimaal eens per 2 weken te maaien.
 • In mei en juni moet u uw gazon regelmatig maaien, maar met een lager maairesultaat. Streef naar een keer per week.
 • Juli en augustus zijn doorgaans drogere maanden, dus de grasgroei zal zelfs vertragen. Bij droog weer moet u elke 1-2 weken maaien.
 • Ga zo nodig elke 1-2 weken door met maaien tot oktober. Tegen het einde van de zomer kunt u de snede verhogen.
 • November is waarschijnlijk de laatste keer dat u regelmatig maait – gebruik dit als een kans om ook herfstbladeren voor de winter schoon te maken.
 • Tijdens de winter kunt u maaien wanneer dat nodig is om uw gazon te onderhouden. Zet uw maaier op een hoge stand en maai uw gazon nooit bij vorst.
 • Onthoud altijd bij het maaien van uw gazon;
 • Verwijder niet meer dan een derde van de lengte van het gras in één keer.
 • Elke aanloop van uw gazon moet het vorige enigszins overlappen. Dit zorgt ervoor dat er geen gebieden worden gemist.
 • Werk langzamer als het gras vochtig is of als uw gras bijzonder lang is, aangezien het kwetsbaar is en veel vatbaarder voor beschadiging.

Stap 9: Bescherm uw gazon

Hoe nauwkeurig u onze stappen ook volgt, er zijn altijd manieren waarop een gazon beschadigd kan raken, of het nu door weersomstandigheden, intensief gebruik of plaatselijke schade door dieren is.
Honden, en meer specifiek hondenurine, zijn een veelvoorkomend probleem als het gaat om het beschadigen van gras. Hondenurine is iets dat je niet kunt stoppen, en dat kan eigenlijk gras doden.
Er zijn een aantal manieren waarop u problemen met hondenurine kunt verhelpen. Deze omvatten;

 • Maak het gebied zo snel mogelijk schoon. Houd uw hond in de gaten als u hem / haar buiten laat, en gebruik een tuinslang of emmer water om het gebied te verdunnen en verbranding van gras te voorkomen.
 • Train uw hond ter plaatse. Dit is een ideale manier om het probleem op te lossen, maar hangt natuurlijk af van uw hond en hoe gemakkelijk hij te trainen is. Als u uw hond traint om slechts één specifiek deel van uw tuin te gebruiken, wordt het schoonmaken en onderhouden ervan zoveel mogelijk gemakkelijker, omdat u precies weet waar u moet schoonmaken en u alleen dit kleine gebied hoeft schoon te maken.
 • Houd uw gras gezond. Regelmatig onderhoud in de vorm van water geven, wieden, maaien en voeren zorgt ervoor dat uw gras sterk is en in een veel betere positie om zichzelf tegen beschadiging te beschermen.
 • Houd in de winter een regelmatige routine in uw tuin aan om tijdens de koudere maanden zo min mogelijk schade te veroorzaken.
 • Zorg ervoor dat afval, bladeren en puin regelmatig uit uw tuin worden verwijderd.
 • Beheers onkruid dat verschijnt.
 • Maai en water indien nodig.
 • Belucht één keer per jaar (zie stap 7).
 • Zorg ervoor dat u uw gazon niet te veel gebruikt in slechte omstandigheden, zoals vorst.

Stap 10: Herstel / zaai uw gazon opnieuw

Terwijl niet-bewaterd of slapend gras zichzelf kan herstellen, kan dood gras dat niet. Dit betekent dat eventuele verkleurde of kale plekken in uw gazon moeten worden vervangen.
Om een ​​gazon opnieuw in te zaaien, begint u met het volledig verwijderen van dood gras met een tuinvork of hark. Zodra het oude gras uit het gebied is verwijderd, moet u de onderliggende grond draaien, harken en beluchten. Voeg vervolgens uw gazonzaad toe en maak de grond voorzichtig plat. Geef het gebied de komende weken regelmatig water met een kleine hoeveelheid water.
Om uw gazon opnieuw te grazen, begint u met het verwijderen van de bestaande grasmat met een schop. Hark de grond eronder, meet af en vul de opening op met je nieuwe grasmat. Afhankelijk van het weer, moet u uw nieuwe grasmat elke 5 tot 10 dagen water geven om ervoor te zorgen dat deze zich goed in de grond nestelt.