Selecteer een pagina

Een boom in je tuin plaatsen is vaak een goed idee. Bomen geven je tuin karakter en doen je de verschillende seizoenen beleven met hun frisgroene blad, bloemen, een palet aan herfstkleuren en het verstilde silhouet van kale takken in de wintermaanden. Bij bomen in de tuin plaatsen komt wel wat voorbereiding kijken. Je moet bedenken hoe hoog je boom mag worden, of je een bladhoudende of bladverliezende boom wilt en dan zijn er tenslotte ook nog regels waarmee je rekening moet houden.

Een boom uitkiezen

Heb je een hele grote tuin dan zal het plaatsen van een boom vaak geen probleem zijn. Bij een kleinere tuin moet je bedenken dat een boom veel groter wordt dan andere planten en deze dus in de schaduw zal zetten. Een boom neemt ook veel water op dus blijft er minder water over voor andere planten. Een beuk, linde of eik wordt makkelijk 15 meter hoog. In een kleinere tuin is een boom die wat lager blijft geschikter. Een bolesdoorn, magnolia, krentenboom of sierkers wordt vaak niet hoger dan een meter of acht.

Een boom planten

Bomen plant je het beste in het najaar als de boom zijn blad verliest en in de ruststand gaat. De grond mag niet heel droog of heel nat zijn. Wat turf of potgrond erbij is eigenlijk altijd goed. De boom moet niet te diep worden geplant. Is de grond vrij nat plant de boom dan liever iets hoger. Daarmee wordt voorkomen dat de wortels gaan rotten en de boom afsterft. Het plantgat moet ruim voldoende groot zijn en het is ook zeker van belang dat je de grond goed los maakt. Naast de boom plaats je twee boompalen zodat de boom recht blijft staan bij harde wind. Bij sommige bomen moet de top worden gesnoeid na het planten. Informeer bij de kweker of dit het geval is bij de boom die je hebt uitgezocht. Iedere boom vraagt verder zijn eigen specifieke onderhoud.

Regels bij bomen in de tuin plaatsen

De wet schrijft voor dat bomen minimaal twee meter vanaf de erfgrens met de buren moeten worden geplaatst. Bomen die niet hoger worden dan een schutting mogen wel dichter op de erfgrens worden geplaatst. In sommige gemeenten gelden afwijkende regels. Informeer zo nodig bij je gemeente of dit het geval is. Ben je van plan om bomen in de tuin te plaatsen dichtbij de erfgrens met de buren, dan kun je natuurlijk ook even overleggen met je buren. Dat kan een hoop trammelant voorkomen.

Bron: Tuinenmagazine – Alles over tuinen