Selecteer een pagina

Het leven is duur genoeg. Een belangrijk deel van de forse rekening is het wonen. Besparen op woonlasten kan een wijs besluit zijn. De vraag komt dan; hoe bespaart u op woonlasten? In dit artikel enkele tips om terugkomende kosten te verlagen.

Welke kosten heeft u nu?

De kosten voor het wonen zijn op te delen in:

  • Verzekeringen
  • Energie
  • Gemeentelijke lasten
  • Hypotheek

Woon- en opstalverzekering

Vaak kan de premie van de verzekeringen die bij het wonen horen lager. Niet uitzonderlijk betalen woningeigenaren teveel premie. Het kan daarom voordeel geven als u een vergelijking doet bij woonverzekering bij overstappen.nl en opstalverzekering via overstappen.nl. Premie vergelijken is altijd kosteloos, u kunt er daarom alleen maar veel winst uit halen. Het is mogelijk dat u via deze methode ook een inboedelverzekering kan vinden waar u minder premie hoeft te betalen.

Energie

Met de energierekening geldt hetzelfde als met verzekeringsmaatschappijen. Niet iedere energieleverancier is even voordelig, overstappen van leverancier kan korting opleveren. Daarbinnen is er met het gebruik nog wel eens te besparen. Bijvoorbeeld weinig gebruik maken van machines. Niet met een elektrische mixer een cakebeslag maken, maar met een garde en dat is zo’n oefening dat u niet meer naar de fitness hoeft. Tel uit uw winst! In de toekomst gaat er veel met energie gebeuren. We gaan een energietransitie in, het is de bedoeling dat we in de toekomst met opgevangen regenwater de WC door gaan spoelen, probeer voordeel te halen door de actualiteit zoveel mogelijk te volgen. Nu alvast een zonnepaneel op dak plaatsen is al verdienen, maar wat komt daar nog bij? Misschien dat u over 10 jaar op veel meer manieren zelf energie moet opwekken? Nu al worden er aandelen in windmolenparken verkocht, best kans dat het over 10 jaar gewoon is.

Overige woonlasten

Met de gemeentelijke lasten zoals onroerende zaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolrechten is het moeilijk besparen. De enige mogelijkheid is goed stemmen met de gemeenteraadsverkiezingen, maar of dat een korting op zal leveren is afwachten. Met de hypotheek kan wel voordeel te halen zijn middels overstappen. Teveel huiseigenaren zijn gemakzuchtig, hebben een bankrelatie en bij die ene bank de betaal- en spaarrekening, en dan daar ook maar de hypotheek. De bank zelf geeft geen of amper rente over het spaargeld, maar rekent wel dik rente over de hypotheek terwijl die rente ook laag behoort te zijn. Gelijk met verzekeringen en energieleveranciers zijn hypotheekaanbieders te vergelijken. Zo met alles bij elkaar is er best veel voordeel te halen. Iets minder premie voor de verzekeringen, een lagere rekening voor gas water licht, en een lagere hypotheeklast. Als de korting tegenvalt dan kan u uzelf prijzen want dan heeft u het over de hele tijd goed gedaan. Als er wel forse kortingen te halen zijn, dan heeft u misschien jarenlang teveel betaald. De woonlasten verlagen kan dus in een vreugde eindigen, maar ook in een drama.