Selecteer een pagina

Wil je een ruimte in huis behangen? Ga dan eerst op zoek naar een geschikt behang. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt tegenwoordig namelijk uit talloze behangsoorten kiezen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan ben je hier aan het juiste adres. De onderstaande 3 tips helpen jou namelijk een handje bij het kopen van behang.

1. Voor welke ruimte is het behang?

Voordat je behang koopt, moet je weten in welke ruimte dit op de muur komt. Waarom? Omdat dit jou helpt om te filteren in het grote aanbod. Zoek je bijvoorbeeld behang voor een meidenkamer? Dan wil je hier waarschijnlijk een behang met een vrolijke uitstraling. Een behang met roze tinten is in dat geval een goede keuze. Toch kun je ook prima voor een andere lichte kleur kiezen. Roze is de meisjeskleur bij uitstek, maar er zijn ook meiden die hier helemaal niet van houden.

Komt het behang in jouw woonkamer of keuken te hangen? Bepaal jouw keuze dan (mede) aan de hand van het interieur. Je wilt immers wel dat het behang straks aansluit bij het interieur. Heb je jouw woning kleurrijk ingericht? Dan kun je kiezen voor bloemetjesbehang. Dit behang is er vandaag de dag in allerlei verschillende varianten. Hierdoor misstaat behang met bloemetjes ongetwijfeld ook niet in jouw interieur. Behang moet overigens niet alleen goed bij jouw interieur passen, maar ook bij de vloer. Als het behang vloekt met jouw vloer ontstaat er namelijk geen samenhangend geheel. 

2. Kijk naar het materiaal

Veel mensen kiezen behang op basis van uiterlijk. Dit is begrijpelijk, want je kijkt er immers zelf tegenaan. Toch raden wij je aan ook naar het materiaal te kijken. Voor de productie van behang worden namelijk verschillende materialen gebruik. Zo kennen we bijvoorbeeld behang van papier, glasvezel, textiel en vinyl. Koop behang niet voordat je de voor- en nadelen van de verschillende soorten met elkaar hebt vergeleken. Op deze manier voorkom je namelijk dat je straks spijt krijgt van jouw aankoop.

3. Richt je niet te veel op de prijs

De prijs van behang is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt het materiaal mee, evenals het patroon. Toch heeft het oppervlak dat je gaat behangen de grootste invloed op de prijs. Hoe groter de muur is, des te meer behang je moet kopen. Ga je een groot oppervlak behangen? Dan valt de prijs mogelijk hoger uit dan je lief is. Daarom richt jij je misschien meer op de prijs dan op de kwaliteit van het behang. Begrijpelijk, maar dit is niet altijd verstandig. Goedkoop behang is namelijk niet altijd van goede kwaliteit. Hierdoor moet je het mogelijk eerder vervangen. Richt je daarom niet te veel op de prijs, maar laat de kwaliteit de doorslag geven.